Denne artikkelen er en betalt annonse.

De stigende strømprisene har gitt noen hytteeiere søvnløse netter i det siste, noen føler til og med at de ikke kan bruke hytta så mye som de vil. Strømkostnader er åpenbart bare et aspekt ved det det samlede kostnadsbildet – men det er samtidig svært tydelig når strømregningen slår nye rekorder for hver måned som går. Hva er egentlig den beste løsningen for deg som har egen hytte?

Prioriter vedlikehold som også reduserer oppvarmingskostnadene

Oppvarming utgjør en betydelig andel av strømforbruket, både i vanlige private boliger og hytter. I noen tilfeller kan det være mulig å fyre mer med ved, samtidig har prisene på ved og alternative energikilder også være stigende den siste tiden.

  • Hvis du skal skifte ut dører eller vinduer i den nærmeste tiden, bør du definitivt sørge for at produktene du velger er godt isolerte. Se for eksempel https://www.best-billigst.no/vinduer/ for noen eksempler på rimelige vinduer med gode isolerende egenskaper.
  • Mange hytter er trekkfulle, med manglende isolasjon, sprekker og gliper, gamle ventiler og lignende. Her kan det være mye å spare på å helt enkelt gjøre bygningskroppen tettere. Samtidig er det viktig å sørge for tilstrekkelig utlufting i forhold til fukt.
  • Tradisjonelle panelovner har for så vidt svært lang levetid, men det kan likevel være at noen gamle panelovner er klar for utskiftning av enten tekniske eller estetiske grunner. Da bør du definitivt se på luftvarmepumpe som et alternativ.

Reduser strømforbruket uten å redusere komfort eller trygghet

Å være på hytta skal være en hyggelig opplevelse, og et inneklima som er kaldt og rått er neppe veien å gå når du skal spare strøm. Prøv heller å finne kreative løsninger som reduserer strømforbruket noe uten å redusere verken komforten eller tryggheten.

  • Det kan være mulig å senke temperaturen i for eksempel soverom, der lavere temperatur faktisk også kan gi bedre søvn.
  • Fjernstyring kan legge til rette for en stabilt lav temperatur når hytta ikke er i bruk, men samtidig åpne for å gi temperaturen et løft rett før dere ankommer.
  • I hytter med innlagt vann er det kritisk at temperaturen hele tiden er på et nivå som sikrer at vannet ikke fryser. Bruk av oppvarmingskilder med frostvaktfunksjon gjør at du kan være trygg på at temperaturen ikke blir for lav.

I stort er bevissthet noe av det aller viktigste når det gjelder å redusere totalsummen på strømregningen. Med en følelse av kontroll er det lettere å slappe av på hytta.