Vinteren kan være en utfordrende periode når det gjelder vektkontroll, i hvert fall hvis mørketiden fører til både redusert aktivitet og kanskje også litt mer god mat. Samtidig kan vinteren være en glimrende tid for restitusjon og oppbygging av kroppen til hovedsesongen for enten løping eller sykkel, men da er det også viktig å følge med på vekten.

Et sunt forhold til egen vekt

Det er viktig å huske på at det å veie seg ikke skal være en angstfylt eller skamfull opplevelse. Det er viktig å ha et forhold til egen vekt uansett hvor mye vekten viser, og det å følge med på vektutviklingen er faktisk en fremgang i seg selv. Det gjelder uansett om du prøver å gå ned i vekt, gå opp i vekt eller bare holde deg i balanse. En god badevekt kan være et kraftfullt verktøy, men det forutsetter at du har en sunn innstilling til egen vekt.

Derfor er det også viktig å ha et objektivt forhold til egen vekt. Myndighetens retningslinjer for normalvekt er relativt romslige, og det er viktig å huske på at mange ulike vektnivåer vil være «gode nok». I tillegg er det viktig å huske på at helsetjenesten også spiller en rolle når det gjelder både vekt og livsstil, ikke vær redd for å booke tid hos fastlegen om disse temaene.

Variasjoner er en del av livet

Gjennom vinteren, med jul og nyttår, er det viktig å huske på at både vekt og generelt energinivå vil kunne gå både opp og ned gjennom året. Igjen er det avgjørende å ha en positiv innstilling til egen vekt, også når den kanskje beveger seg en del oppover som følge av god mat og drikke. Med et balansert og trygt forhold til egen vekt er det enklere å fortsette å fortsette å følge med på vekten også gjennom slike perioder med noe vektoppgang.