Norge er et land med store forskjeller mellom årstidene, både når det gjelder vær og vind, temperatur og ikke minst sollys. Mengde sollys kan ha mye å si for både generell søvnkvalitet og dyp søvn, derfor er det greit å ha et forhold til hvordan du legger til rette for skikkelig god søvn.

Om de forskjellige søvnfasene

Det er vanlig å dele inn søvn i fire forskjellige faser – innsovning, lett søvn, dyp søvn og REM-søvn, som også kan kalles for drømmesøvn. På nett finnes det mye informasjon om de forskjellige søvnfasene, les mer om dyp søvn her sammen med tips om god søvn.

Legg merke til at begrepet «koma» faktisk betyr dyp søvn, gresk har bidratt med mange forskjellige medisinske begreper, ifølge sovemiddel.no. Samtidig er det altså ikke det vi tenker på her, men «vanlig» dyp søvn som de aller fleste av oss opplever hver eneste natt. Tiden du er i dyp søvn er egentlig relativt kort, det dreier seg om et sted mellom 10 og 25 %. Likevel er den dype søvnen svært viktig, da det er i løpet av denne perioden som kroppen og hjernen er som mest avslappet.

Faktorer som bidrar til mer og bedre dyp søvn

Alle mennesker er unike når det gjelder søvn, men det finnes likevel noen relativt allmenngyldige tips når det gjelder å legge til rette for nok dyp søvn.

  • Det er viktig å helt enkelt sove nok. Vanligvis trenger en voksen mellom seks og ni timer søvn.
  • Med kaldere vær blir det enklere å legge til rette for en viktig faktor – et kjølig soverom. Prøv å holde det mellom 16 og 20 grader.
  • Unngå kaffe og andre koffeinholdige drikker etter klokken 17. Det kan ta opptil seks timer før mengde koffein i kroppen er halvert.

På noen områder vil altså mørkere og kaldere vær faktisk også hjelpe deg med å sove bedre.