En fullmåne oppstår når månen vises som en hel sirkel på himmelen. Vi ser det som en hel kule fordi hele den siden av månen som vender mot jorden er opplyst av solens stråler.

Månen vises som forskjellige former på himmelen avhengig av dens ‘fase’, fra nymåne til fullmåne via ‘voksende’ (voksende) og ‘avtagende’ (krympende) måner. Disse fasene bestemmes av de relative posisjonene til solen, jorden og månen.

Hvor ofte oppstår en fullmåne?

En fullmåne skjer omtrent hver 29,5 dag. Dette er hvor lang tid det tar for månen å gå gjennom en hel månefasesyklus. Så det er altså ikke veldig vanskelig å finne ut når det er fullmåne, også for de som ikke har mye erfaring med det.

Er det fullmåne hver måned?

Månens faser og månedene i året er uløselig knyttet sammen – ordet «måned» tar til og med roten fra ordet «måne».

En måned ble opprinnelig definert til å være enten 29 eller 30 dager, omtrent lik månesyklusen på 29,5 dager. Imidlertid ble noen av kalendermånedene våre senere utfylt med ekstra dager, slik at 12 måneder skulle utgjøre ett komplett 365-dagers solår.

Fordi vår moderne kalender ikke er helt i tråd med månens faser, får vi noen ganger mer enn én fullmåne i løpet av en måned. Dette er vanligvis kjent som en blå måne.

Hvorfor er det fullmåne midt på dagen?

Selv om du ofte kan se månen selv om dagen, kan det i begynnelsen virke rart å tenke på en fullmåne som oppstår i dagslys. Det er imidlertid en grei forklaring.

Grunnen til at dette skjer er at tiden refererer til det eksakte øyeblikket når Solen og Månen er innrettet på motsatte sider av Jorden. Dette øyeblikket er kjent som «syzygyen» til Sol-Jord-Måne-systemet, og kan skje når som helst dag eller natt.

Månen vil fortsatt se full ut enten kvelden før eller kvelden etter det nøyaktige øyeblikket «fullmåne».