Definisjonen på rastløse bein (urolige bein/restless legs) kjennetegnes av en uimotståelig trang til å bevege seg på grunn av kribling og «mauring» i leggene. Denne trangen forsvinner helt eller delvis når man beveger seg, men kommer ofte raskt tilbake ved hvile eller inaktivitet.

Årsaken til denne tilstanden er enten av det som kalles Primær form, dvs at årsaken er ukjent, eller av Sekundær form som betyr at plagene kan settes i sammenheng med en bakenforliggende årsak.

Det finnes i dag ingen behandling eller legemidler som kurerer urolige bein forårsaket av primær form, men det er flere ting du kan prøve som har vist seg å være virkningsfull.

Eksempler på hva man kan gjøre er eksempelvis å bevege seg når plagene kommer, massasje og tøyninger, mosjon, varmeposer på leggene, elastiske strømper, unngå koffeinholdige drikker i god tid før leggetid for å nevne noe. Utfordringen er at symptomene ofte gjør seg gjeldende etter at man har lagt seg for kvelden eller midt på natten.

Det er anslått at legemidler kan være aktuelle i 1 av 4 tilfeller for å behandle urolige ben. Lege vil blant annet vurdere om det foreligger underliggende årsaker som må behandles. Dersom legen mistenker at symptomene kommer av legemidler som man allerede bruker, kan det være aktuelt å stoppe eller endre på behandlingen for å se om tilstanden bedrer seg.

Det som alle ser ut til å være enig om er at god søvnhygiene er viktig. I tillegg til å ha faste leggetider er en viktig substans i god søvnhygiene å ha en god seng å ligge i.

Det er i den sammenhengen rapportert inn at noen pasienter har opplevd at symptomene på urolige bein er blitt redusert ved å ligge med beina litt høyere enn hodet. Med tanke på dette vil en justerbar seng være midt i blinken ved at den kan justere fotenden både opp og ned etter dine ønsker. Se mer på regulerbar-seng.no