Denne artikkelen er en betalt annonse.

Mange nordmenn driver med løping på et eller annet nivå, fra rolig jogging til konkurransetempo. Nivå og ambisjoner legger åpenbart føringer for både treningsregime og ulike tilpasninger gjennom årstider og sesonger, men i stort er det mulig å drive med løping praktisk talt året rundt. Riktig utstyr og god tilrettelegging gjør at du kan drive med løpetrening både på hytta om vinteren og på sydenferie om sommeren.

Riktige sko er viktig for løpegleden

Joggesko er tilpasset belastningen i forbindelse med løping. Gode sko, som for eksempel Hoka sko dame, skal være et hjelpemiddel som gjør treningen mer effektiv, samtidig som resultatene kan bli litt bedre ved eventuelle konkurranser. Til syvende og sist handler det både om å forebygge skader og å skape løpeglede.

Det finnes mange ulike meninger når det gjelder akkurat hvilke sko som er best, og utviklingen innen løpe- og joggesko følger også ulike trender i omverden. For eksempel var produktlanseringene lenge preget av mer demping og støtte, før det oppsto en motreaksjon med såkalte barfotsko og minimal demping. I dag er det mange sko som igjen byr på svært god demping, i noen tilfeller også med ulike teknologier som gir mer energi i avsparket.

Innendørs- og utendørstrening

Valget mellom trening innendørs eller utendørs er ikke alltid like enkelt i Norge. Store deler av året kan det være utfordrende å trene ute, særlig når underlaget er glatt. Gode piggsko kan likevel være et alternativ om vinteren, men samtidig er det vanskelig å finne skånsomt underlag i form av for eksempel bare skogsstier.

Trening på tredemølle kan definitivt være effektivt, men det er åpenbart en litt mer monoton treningsform. Gode tredemøller kan tilpasses med for eksempel ulik stigning, men det er fortsatt et stykke unna den ekte opplevelsen ved å løpe på varierte utendørsunderlag. Likevel er tredemøllen redningen for mange norske løpere, i og med at dette hjelpemidlet bidrar til å gjøre det enklere å holde formen ved like med effektiv trening om vinteren.