Denne artikkelen er en betalt annonse.

Høye strømpriser har lagt en demper på hyttekosen for mange nordmenn, særlig med tanke på at den såkalte strømstøtten ikke har omfattet fritidsboliger. Derfor har også strømsparing på hytta fått mer oppmerksomhet, det er helt sikkert noen hytteeiere som har tatt en titt på hyttebelysningen.

Skift til LED der det er mulig

I 2023 finnes det ingen unnskyldninger for å vente med å skifte til LED der det er mulig, du får til og med moderne badstue LED-lys som kan erstatte eldre løsninger. Det er vanskelig å se for seg et mer krevende miljø enn en badstue, så moderne LED kan definitivt lages robuste.

Utendørsbelysing bør definitivt være LED, med tanke på at selv det gamle argumentet om at overskuddsvarmen kommer til nytte ikke holder på det området. Dessuten er det fornuftig å bruke smarte lyskilder med tidsstyring, slik at du ikke bruker mye strøm på å lyse opp hyttetunet når det ikke er nødvendig.

LED med fargetemperatur som passer til hytta

Det er lenge siden «sparepærer» og LED-lyskilder bare ga fra seg et kaldt og syntetisk lys, i dag er det mulig å velge LED-lyskilder med alle fargetemperaturer du kan tenke deg. Dessuten er det også mange pærer som lar deg justere fargetemperaturen etter eget ønske. Det dreier seg da altså ikke om å skifte mellom ulike farger som rød, blå eller grønn, men om hvor «kald» eller «varm» belysningen er.

En slik mulighet kan ha mye å si når det gjelder belysning som skal kunne tilpasses både skarp vintersol og koselige kvelder foran peisen. Dessuten kan det være smart å velge et system som lar deg sette opp ulike «scener» med innstillinger for belysningen. Da kan du for eksempel ha en scene med varmt og dempet lys for kveldskos, og en scene med skarp «flombelysning» til vaskedager når du trenger skikkelig godt lys i alle kriker og kroker.