Annonse

Den norske vinteren ankommer noen ganger helt uten forvarsel, noe som ikke minst påvirker trafikken. Det er mange som lar seg overraske over at det plutselig laver ned snø på veier og gater. Da er det også lett å glemme de siste hagemøblene som står ute i hagen, men det er lurt å bruke noen minutter på å rydde dem inn for vinteren.

Fukt – de fleste utemøblers store fiende

De fleste utemøbler tåler lave temperaturer helt fint, både treverk, metall og mange typer plast påvirkes ikke negativt av minusgrader. Da er det heller fuktighet og skiftende temperaturforhold som kan skape problemer.

Derfor er det vanligvis ikke nødvendig å oppbevare hagesofaer, hagebord eller solsenger innendørs, det er mer enn godt nok med en utebod eller et skur som beskytter møblene fra regn, snø og hagl. Legg merke til at det også finnes forskjellige større «sekker» som gjør det enkelt å dekke til hagemøblene utendørs. Slike løsninger kan være praktiske, men pass på kondens og annen fuktighet under selve presenningen.

Materialer som må passes ekstra nøye på

Forskjellige puter og pledd bør oppbevares innendørs om vinteren, for å unngå jordslag og andre skader. Dessuten er det noen plastmaterialer, gummi og andre ømfintlige stoffer som bør oppbevares innendørs – les informasjonen som fulgte med møblene.

Når hagemøblene ryddes frem om våren, er det i mange tilfeller nok å vaske de godt. Møbler i tre trenger periodisk vedlikehold, i form av for eksempel olje, beis eller maling. Frekvensen for overflatebehandling er tett knyttet til både bruk og oppbevaring, det betyr at du kan spare deg for mye arbeid ved å være nøye med oppbevaringen av hagemøblene dine. Det er et svært godt argument for å faktisk ta turen ut i snøen og rydde inn de siste stolene du glemte før snøen kom – du kan slippe unna en god del unødvendig arbeid til våren.