Alle foreldre har et ønske om å legge til rette for at barna opplever både læring og intellektuelle utfordringer i hverdagen. Det er tross alt en klar sammenheng mellom miljøet barn vokser opp i og senere resultater på skole og i arbeidslivet. Samtidig er det selvfølgelig viktig å ikke la dette ønsket gå til overdrift, og lage rom for lek og moro.

Vinterleker for alle

Til å begynne med er det viktig å huske på at fysisk aktivitet er en viktig del av grunnlaget for god læring. Det er ikke uten grunn at skoler prøver å legge til rette for fysisk aktivitet ute i løpet av skoledagen. Forskning tyder på at aktive elever lærer bedre, samtidig som fysisk aktivitet fra ung alder forebygger fysiske og psykiske plager.

Mange vinteridretter stiller dessuten krav til god koordinasjon og raske reflekser, noe som er nyttig også i mange andre sammenhenger. Derfor er det ingen som skal ha dårlig samvittighet for å bruke hele dagen ute på hytta.

Innendørsleker på hytta

På hytta passer tidløse leker av høy kvalitet, i tre og andre naturmaterialer, ekstra godt. For de yngre er lekemat i tre et godt valg i lekekasen. De mest forseggjorte settene med lekemat kan til og med stå fremme som et flott interiørelement. Rollespill utvikler mange kvaliteter, fra samspill med andre til problemløsning og kreativitet.

Byggeklosser og forskjellige byggesett passer også for eldre barn. Lego er et selvsagt valg, men ta også en titt på systemer som er basert på magnetiske forbindelser. Det er mulig å skape mange spennende former med slike elementer, og slike byggesystemer kan være utfordrende for både barn og voksne i alle aldre.

Spill og hjernetrim for barn og unge

Du bør ikke undervurdere barn og ungdommer når det gjelder interesse for spill og hjernetrim. Det er kanskje en klisje at dere skal spille brettspill og kort på hytta – men det har virkelig noe for seg. Spill som Monopol og Uno er tidløse, og kan være underholdende for både store og små. Det er selvfølgelig viktig å velge spill etter både aldersklasse og interesser, det er ingen som koser seg med påtvunget spill. Samtidig er det greit å utfordre barna, det er definitivt ikke bare Roblox og Minecraft som kan være underholdende.

Hjernetrim, som for eksempel Sudoku, kryssord eller japanske bildekryss, kan være litt vanskelige i begynnelsen, men vanedannende når du har forstått logikken. Japanske bildekryss er en morsom variant som det sikkert er mange som ikke har hørt om før. Samtidig er logikken enkel å forstå, og interessant også for barn. Kort fortalt er en matrise med kolonner og rader omgitt av tall, som forteller hvor mange ruter i hver rad eller kolonne som skal fargelegges. Tallene sier ikke noe om eksakt hvilke av rutene som skal fargelegges, men det finnes bare en løsning som oppfyller alle tallene. Den riktige kombinasjonen danner et symbol eller enkelt bilde i matrisen.

Spill og hjernetrim på papir tar dessuten lite plass – noe som alltid er greit på hytta.