Reklame
Etter noen år med reiserestriksjoner er det mange alpinentusiaster som gleder seg til skikjøring i litt mer eksotiske destinasjoner. Alpene er et selvskrevet reisemål når det gjelder alpine disipliner, men også land som USA og Japan kan være aktuelle kandidater. Utenfor Europa er det ikke alltid like enkelt å bruke mobilen, husk på at ordningen med inkludert databruk sjelden gjelder på andre kontinenter. Heldigvis finnes det smarte løsninger på denne floken, et såkalt eSIM vil la deg fokusere på skikjøringen og de ultimate løypene.
Teknologien bak eSIM
Teknologien eSIM er enkelt forklart det klassiske SIM-kortet integrert i selve enheten. Det betyr selvfølgelig at du kan bruke eSIM sammen med ditt vanlige abonnement i Norge, men er også noen som ser etter beste reise-eSIM som et tillegg. Imidlertid er det langt fra alle mobiltelefoner som støtter eSIM, så hva er egentlig hovedpunktene i denne teknologien?
- Tradisjonelle SIM-kort bygger på en liten brikke med informasjon, som plasseres i mobilen. Med eSIM er den fysiske delen innebygget i enheten, og du laster ned virtuelle «profiler» med informasjon som er unik for hver operatør.
- Med eSIM er det ikke nødvendig å forholde seg til SIM-kort i posten, kronglete SIM-skuffer og utfordringer ved skifte av operatør. I dag høres kanskje eSIM spennende og nytt ut, men om noen år vil de gamle fysiske SIM-kortene fremstå som håpløst gammeldagse.
- På sikt gir eSIM helt nye muligheter til mobiltelefonprodusentene. Allerede i dag leverer Apple noen utvalgte iPhone-modeller helt uten SIM-skuff på det amerikanske markedet. Slike løsninger gjør det også enklere å bygge støv- og vanntette enheter.
Dette trenger du for å komme i gang
Overgangen til eSIM dreier seg ikke om en inkrementell endring, som når de tradisjonelle SIM-kortene krympet helt ned til nano-størrelse. Derfor må du også tenke nytt når det gjelder å installere et eSIM, nå trenger du ikke noen binders og gode øyne for å lirke på plass et fysisk kort.
- Først må du forsikre deg om at du har en enhet som støtter eSIM. Standarden ble lansert i 2016, men det er først nå som det finnes en god del alternativer på markedet. Hvis du vurderer å oppgradere mobilen din, bør du definitivt ha eSIM-støtte på sjekklisten.
- Det er enkelt å kjøpe et abonnement eller datapakke på nett, husk på at du kan laste ned eSIM til telefonen din umiddelbart. Dessuten kan du ha flere eSIM-profiler på mobilen til enhver tid, imidlertid er det begrensninger når det gjelder hvor mange som kan være aktive.
- Vanligvis skanner du en QR- eller strekkode for å komme i gang, så fører mobilen deg igjennom prosessen med å konfigurere eSIM-profilen. Da kan du også velge om den nye eSIM-profilen hovedsakelig skal brukes til data.
Andre teknologier – fra trådløse soner til Starlink
For nordmenn vil egne eSIM til databruk i utlandet primært være aktuelle utenfor Europa. I EU vil det tilnærmet alltid være mulig å bruke abonnementet som hjemme, uten å tenke på roaming. Det er imidlertid ikke tilfelle andre steder i verden, og da er det nødvendig å tenke nytt. Det finnes selvfølgelig mange forskjellige teknologier som gir nettilgang, men mobildata via eSIM har mange fordeler.
Bruk av trådløse soner, for eksempel på flyplasser eller kafeer, kan selvfølgelig være en mulighet – men forbindelsen kan være både ustabil og usikker. Åpne nettverk er særlig utsatte, og det er viktig å huske på VPN og andre beskyttelsestiltak. På den andre enden av skalaen finner du løsninger som internett via satellitt fra leverandører som Starlink, men det forutsetter kostbart og plasskrevende utstyr.
Bruk av lokale fysiske SIM-kort er et annet alternativ, eventuelt i kombinasjon med en liten trådløs ruter. Da kan du bære med deg en lokal internettsone som flere enheter kan koble seg til, men det forutsetter innkjøp av både SIM-kort og ruter. Det er ikke alltid like enkelt, særlig ikke i land der du ikke kjenner verken mobilselskapene eller språket.
Oppsummering: eSIM er smart for den reisevante skibomsen
De fleste reiseopplevelser blir mer og mer digitale, det gjelder også turer til alpine destinasjoner. I tillegg er det mange skibomser som filmer opplevelsene sine underveis, og det går med mye data når du skal lagre og dele høyoppløst video fra både actionkamera og mobil. I Europa går det greit så lenge som du har et fornuftig norsk mobilabonnement, men i fjernere strøk er eSIM med ekstra lokal data et svært godt alternativ. På mange måter får du i både pose og sekk, gunstige priser sammen med sikkerheten og stabiliteten til mobildata.
Det kan være smart å kjøpe og laste ned eSIM-kortet allerede før du reiser fra Norge, slik at du kan sette det opp i ro og mak. Det tar ikke mange minutter å konfigurere en ny eSIM-profil, men det er likevel lurt å gjøre det når du har tilgang til flere skjermer – slik at du enkelt kan skanne QR-koden for å starte prosessen. Med eSIM-profil lagret på mobilen kan du enkelt bytte mellom ulike operatører og datapakker ved behov, da er du forberedt for alle eventualiteter. Skikompisene dine vil definitivt være sjalu når du skifter til en gunstig lokal dataplan med bare noen tastetrykk.