Mange nordmenn har allerede smartlås hjemme, men på hytta er det fortsatt vanlig med tradisjonelle låser med nøkkel. Det finnes mange argumenter både for og mot digitale låser, men det er lurt å vurdere om smartlås kan være et alternativ også på hytta. Dessuten er det relativt rimelig å installere en elektronisk lås, særlig hvis du gjør selve jobben selv.

Ytterdør og lås på hytta

Mange norske hytter har helårsstandard, og da er det egentlig ingen forskjell på kravene til ytterdør hjemme og på hytta. Det kan likevel være at isolerende egenskaper ikke er fullt like viktige på hytta, hvis den står uoppvarmet eller med lav temperatur store deler av året. Moderne smartlåser kan monteres i de aller fleste norsk dører. Et alternativ er selvfølgelig kjøp ny ytterdør, monter den selv og monter smartlås i samme slengen.

Husk på at mange hytter befinner seg godt utenfor dekningsområdet til låsesmeder og entreprenører, så det kan faktisk være at du ikke har noe valg når det gjelder å installere selv.

Derfor kan en smartlås være praktisk på hytta

En elektronisk smartlås har mange fordeler sammenlignet med en tradisjonell lås, og disse fordelene har mange fellestrekk hjemme og på hytta:

  • Du trenger ikke å huske på nøkkel, i og med at du alltid har kode eller app med deg. Denne fordelen er uten tvil også relevant på hytta. Det er veldig kjedelig å oppdage at nøkkelen ligger hjemme når du kommer til hytta. En ekstranøkkel gjemt et sted utenfor hytta er selvfølgelig et alternativ, men det er på langt nær like praktisk som en kodelås.
  • Det er enkelt å lage nye koder, noe som er praktisk både for storfamilien og hvis du vil leie ut hytta. Mange låser lar deg også lage koder som er tidsstyrte, det er ekstra praktisk når du enten leier ut eller skal slippe inn håndverkere eller lignende.
  • Dessuten gir en smartlås deg kontroll over låsstatus på hytta. Du kan alltid sjekke om du husket å låse døren, og i tillegg låse fra mobilen eller legge til automatisk låsing etter en gitt tid.

Noen ulemper med smartlåser på hytta

Elektroniske låser kan selvfølgelig også ha ulemper, og det gjelder både hjemme og på hytta. I mange tilfeller er det likevel fordelene som dominerer. Bolig og hytte kan ha forskjellige forutsetninger når det gjelder blant annet temperatur, andre klimaforhold og intervall mellom besøk. Disse faktorene vil ikke nødvendigvis skape problemer for deg, men det kan være greit å følge med på noen ting:

  • En elektronisk lås trenger strøm, og batterier fungerer ikke nødvendigvis optimalt ved lave temperaturer. Det kan være en utfordring på hytter med lav temperatur.
  • Noen smartlåser er følsomme for distanse mellom dør og karm, det kan være greit å være klar over hvis det oppstår bevegelser i konstruksjonen gjennom året.
  • Dessuten kan det gå lang tid mellom besøk på noen hytter, noe som kan gjøre at du for eksempel bør være forberedt med reservebatterier.

Ulempene er altså ikke overveldende, og de aller fleste hytteeiere kan trygt vurdere innkjøp av en smartlås.