Vinterferien er her og gjennom det siste året har mange av oss lært å bruke naturen. Omtrent 600.000 barn har vinterferie fra skolen de nærmeste to ukene. Nå ser det ut til at den strenge kulden slipper taket mange steder og da blir det enklere å spise og lage mat ute.

Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute.

Når mye annet er stengt er naturen alltid åpen, og klar for å ta imot oss. Gode forberedelser bidrar til gode turopplevelser og varige minner.

–          Det er ikke lengden på turen som teller – det er kosen og gleden med å være sammen ute, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Mange barn elsker å være på tur – men det er ofte de voksne som er opptatt av lengden på turen. Nå er det fine muligheter for både tur til akebakken, skøyteisen og tur på ski. Uansett hvor turen går er det viktig at den foregår på barnas premisser. På den måten blir det en fin dag for alle.

Slik kan dere forberede turmat hjemme

Barn elsker å bake, og grove grønnsaksmuffins kan være super turmat. Stolt kan de  servere eget bakverk, og spise med god appetitt etter en tur i frisk luft. Oppskåret frukt og grønnsaker i staver kan barna også være med å forberede, mens dere snakker om turen dere planlegger.

Vil du ha med noe varmende passer det godt med suppe på termos. 

Slik kan du lage deilig mat på primus eller på bål

Vårt beste tips er «rivesuppe» – gjerne etterfulgt av pannekaker. Det krever litt forberedelse hjemme, men lykken er stor når rasteplassen er inntatt.

Rivesuppen lages enkelt med vann og buljongterning som kokes opp. Så heller du i assorterte grønnsaker som er hakket fint eller revet på rivjern – simsalabim og suppen er klar på bare noen minutter. Deilig varmende suppe kan servers i kopp – da er det enkelt å unngå søl for både små og store.

Når den store sulten er stillet kan pannekakene stekes. Ta med panekakerøre på en flaske og gjerne noen friske bær til topping.

Potet og tomatsalat til pølsene

Pølser på bålet er godt. Med en potetsalat, som kan lages med kalde poteter fra i går og noen andre grønnsaker, blir den fort til et mer komplett måltid. Noen småtomater og agurk i skiver er deilig «ventemat» mens bålet blir klart og pølsene grilles.

Påfyll underveis holder energien oppe

Alle fine maskineri trenger skikkelig påfyll også kroppen vår.

–          Frukt skåret i biter smaker godt og slukker tørsten.  – Når appelsinskiver og eplebåter ligge sammen i en boks eller pose holder eplene seg fine uten å bli brune, forteller Gerd.

En liten pose med usaltede nøtter og rosiner kan være godt hvis turen blir lang, og selvsagt er det lov med en liten sjokoladebit også.

Med gode forberedelser og god mat i magen gjennom dagen blir humøret godt og turgleden vokser.