«Phishing», «spoofing» og «wangiri»

Det er mange nordmenn som mottar ukjente anrop hver dag, noen ganger er det selvfølgelig så enkelt som at det er noen som har ringt feil. Samtidig er det ikke så mange som benytter vanlige telefonsamtaler lenger, og en stadig større andel av ukjente oppringinger er enten markedsføring, markedsundersøkelser eller direkte svindel. Det er faktisk hele 97% som har blitt oppringt av ukjent nummer (Kilde: Ranaposten) – og man bør ta sine forholdsregler før man tar telefonen.

De aller fleste svindelforsøk via telefon har som mål å få tak i noen form for betalingsopplysninger. Ofte handler det om at den som ringer fremstiller seg som noen helt andre enn de egentlig er, og på den måten skaper tillit. Denne formen for søk etter opplysninger kalles ofte for «phishing», som kanskje kan oversettes som at man fisker etter personopplysninger. Noen ganger er også «spoofing» en del av denne teknikken, det handler helt enkelt om å manipulere telefonnummeret slik at det ser ut som at man ringer fra Norge.

Det skal ikke være mulig å belastes noe via telefonregningen bare ved å svare, men «wangiri» er en taktikk som går ut på å få noen å ringe tilbake til et kostbart nummer i utlandet. Det er relativt enkelt å beskytte seg mot dette angrepet – pass på å aldri ringe tilbake hvis du ikke venter på et samtal fra det land du blir oppringt fra.

Andre former for svindel handler i stort om sunn fornuft og å holde hodet kaldt. Svindlere prøver ofte å skape usikkerhet og stress, ved å prøve å skape en situasjon der man er usikker på om man vil miste for eksempel penger eller filer på en datamaskin. Da er det viktig å ta et steg tilbake, puste rolig og ta seg tid til å kontrollere informasjonen, og for eksempel kontakte banken sin før man gjør noe som helst.